St. Maarten is ’s werelds kleinste oppervlak gedeeld door twee landen: het eiland heeft al sinds het jaar 1648 een Nederlands en een Frans deel, met een bijzondere mix van culturen tot gevolg. Bij de grensovergang hoef je alleen maar te stoppen om de obelisk te bewonderen die het speciale verdrag tussen de landen eert; je rijdt zonder grenscontrole zo van het ene deel naar het andere. St. Maarten en St. Martin: twee landen, één hart!

St. Maarten

St. Maarten is het Nederlands deel van het eiland, waar voornamelijk Engels gesproken wordt. Op dit deel van het eiland bruist het van het leven, evenementen en activiteiten. Je danst er in openluchtdisco’s, luistert naar live optredens en waagt een gokje in het casino. Dompel je onder in de gezellige drukte van de hoofdstad Philipsburg, maak prachtige hikes, neem een duik in het helderblauwe water en proef smaken van over de hele wereld. Wil je even helemaal tot rust komen? Steek dan de grens over naar St. Martin.

St. Martin

St. Martin is het noordelijk deel van het eiland en een departement van Frankrijk. Dat betekent: betalen met de euro, bellen en browsen binnen je eigen databundel, genieten van de Franse keuken en Frans praten! Alhoewel, je kunt er ook uitstekend met de Amerikaanse dollar en het Engels terecht. In de hoofdstad Marigot vind je gezellige boetiekjes, trendy restaurants en traditionele stalletjes zij aan zij. De markt is de grootste openluchtmarkt van het Caribisch gebied, waar je vers gevangen vis, tropische groenten en fruit, specerijen en tal van andere lokale producten vindt. Op het Franse deel van het eiland geniet je van de rust op de parelwitte stranden en in pittoreske dorpen. Meer weten over wat er allemaal te doen is op het Franse deel van het eiland? Kijk dan op ….

St. Maarten

St. Martin

Naam eiland:

Zuidelijke gedeelte van het eiland wordt St. Maarten genoemd. Dit gedeelte hoort bij Nederland.

Het Noordelijke half wordt St. Martin genoemd en behoort tot Frankrijk. In het Oosten ligt de grens bij het strand van Oyster Pond, terwijl deze in het Westen ligt bij het Cupecoy Bay strand.

Voer taal:

Engels (optioneel, Frans, Papiaments)

Frans (optioneel Papiaments)

Officiële munteenheid:

Antilliaanse Gulden, echter wordt er vooral betaald met Amerikaanse Dollars

Euro, echter kan je ook betalen met de Amerikaanse Dollar

Elektriciteitsgebruik:

110 volts, Amerikaanse standard

220 volts, Europese Standard

Landcode:

(00)721 (wanneer je belt of gebeld wordt vanuit het Franse gedeelte, geldt dit als een internationale gesprek)

(00)590 (wanneer je belt of gebeld wordt vanuit het Nederlandse gedeelte, geldt dit als een internationale gesprek)

Hoofdstad:

Philipsburg

Marigot

Bewegwijzering:

Non-Existent (algemeen bekend)

Franse Model

Eten en drinken:

Internationale keuken

Voornamelijk Franse keuken

Vliegvelden:

Princess Juliana International airport. Internationale vluchten vanuit Nederland.

L’Esperance Airport (Grand Case Airport). Vluchten naar Caribische eilanden bijvoorbeeld St. Bart en Martinique.