Reisadvies voor St. Maarten & maatregelen
St. Maarten kent momenteel een groen reisadvies voor Nederlandse reizigers. Reisbeperkingen om de verspreiding van COVID-19 te verminderen zijn volledig opgeheven
St. Maarten kent momenteel een groen reisadvies voor Nederlandse reizigers. Reisbeperkingen om de verspreiding van COVID-19 te verminderen zijn volledig opgeheven
Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Philipsburg duurt ongeveer 9 uur. Twee keer per week (op vrijdag en zondag) vlieg je rechtstreeks vanaf Amsterdam met KLM naar St. Maarten. Op de heenweg is dat rechtstreeks en op de terugweg vlieg je via Curaçao. Op de overige dagen vlieg je met Air France via Parijs. Er zijn dus dagelijks vluchten naar St. Maarten.
Hoewel het Nederlands en Frans de officiële talen op St. Maarten zijn is Engels de meest gesproken taal op beide kanten van het eiland. Doordat er door de jaren heen veel immigranten zijn gekomen van de Spaanstalige eilanden in de regio is het Spaans de tweede meest gesproken taal. Daarna gevolgd door Creools, Frans, Papiamento en Nederlands (in deze volgorde).
De gemiddelde jaarlijkse temperatuur op St. Maarten is 27 graden. Kortom, het is er het hele jaar door ‘zomer’. Ook het zeewater heeft het jaar rond een aangename temperatuur van gemiddeld 26,4 graden. Door het tropische klimaat zijn er slechts twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het regenseizoen begint in april en loopt tot en met oktober. In de praktijk houdt dit in dat er af en toe een tropische bui valt, vaak aan het begin van de dag of ‘s nachts. Augustus en september worden gezien als de meest orkaangevoelige maanden. Tijdens deze maanden wordt niet aangeraden om naar St. Maarten te vliegen.
Omdat toerisme een belangrijk rol speelt op St. Maarten en de bevolking vriendelijk en gastvrij is, zul je je als toerist veilig voelen op het eiland. Niettemin is het aan te raden algemeen geldende tips in het buitenland ook op St. Maarten toe te passen. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto of onbeheerd op het strand en ga ’s avonds niet meer alleen de straat op buiten de drukke centra.
Tijdens onze zomertijd is het op St. Maarten 6 uur vroeger. Zodra wij overgaan op wintertijd is het 5 uur vroeger op het eiland.
De Antilliaanse Gulden is de officiële munteenheid op het Nederlandse deel van St. Maarten. Toch wordt de Amerikaanse dollar het meest gebruikt. In sommige gevallen kun je ook dollars terugkrijgen als je met de gulden betaald. Bij sommige gelegenheden worden ook Euro’s geaccepteerd maar ook dan krijg je dollars retour. Op het Franse deel van St. Maarten is de Euro het officiële betaalmiddel maar is de Dollar ook een veel gebruikt betaalmiddel.
Je kunt op St. Maarten bij de meeste winkels en restaurants betalen met credit cards en pinpassen. Denk er aan om indien van toepassing de optie om wereldwijd betalen met je pinpas te activeren bij je bank. In en rondom Philipsburg vind je vele pinautomaten dus het is makkelijk geld op te nemen.
Op het Nederlandse deel van St. Maarten wordt voor elektriciteit gebruik gemaakt van de Amerikaanse standaard, wat inhoudt 110/120 volt. Het is daarom belangrijk één of enkele Amerikaanse of universele stekkers mee te nemen. Op het Franse deel geldt de Europese standaard van 220 volt
Het kraanwater is van goede kwaliteit en kun je dus gewoon drinken.
De meeste inwoners van St. Maarten gebruiken de auto om zich over het eiland te verplaatsen. Daardoor kan het in en rondom Philipsburg in de spits soms druk zijn. Er zijn veel taxi- en busbedrijven op St. Maarten, allemaal privaat eigendom. Deze gebruiken geen meter, er zijn vaste prijzen afhankelijk van de afstand. Tussen 22.00 en 06.00 uur kan er een toeslag gerekend worden. Je kunt ook van de diensten van taxi- en busbedrijven gebruik maken voor een tour over het eiland. Er zijn taxistandplaatsen bij het vliegveld, de cruise haven en halverwege Frontstreet bij het Cyrus Wathey Square. Ook staan er vaak taxi’s klaar bij grote hotels.
Het is zeer aan te raden een auto te huren om het eiland te verkennen. Zo ben je vrij om te gaan waar je wil en kun je makkelijk alle stranden en baaien ontdekken. Door het beperkte aantal wegen is verdwalen bijna onmogelijk. Bij rustig verkeer rij je, als je niet zou stoppen, in ongeveer 2 uur het eiland rond. Op de minder drukke momenten rijdt je vanaf Philipsburg in ongeveer een half uur naar het vliegveld (maar het valt aan te raden hier meer tijd voor te rekenen) en dat is ook ongeveer de duur van een ritje naar Marigot. Grote ketens zoals Avis, Hertz en Sixt zijn vertegenwoordigt op St. Maarten net als enkele kleinere verhuurbedrijven. Zij hebben allen een balie op Princess Juliana International Airport. Transferbusjes brengen je naar de locatie waar de auto’s staan.
Princess Juliana International Airport is een van de drukste luchthavens in de regio. Dit komt omdat nabij gelegen eilanden geen internationaal vliegveld hebben en dus alleen via St. Maarten bereikt kunnen worden. Het vliegveld, aangeduid met de code SXM, is een van de modernste in de regio en van alle gemakken voorzien.
De Dr. A.C. Wathey haven bij Philipsburg is een van de drukste cruisehavens van de Caribbean. Hier kunnen meerdere van de grootste cruiseschepen ter wereld tegelijk aanmeren. Philipsburg ligt op loopafstand maar cruisepassagiers kunnen ook per boot op twee plaatsen langs de boulevard afgezet worden.
Vanuit verschillende havens op St. Maarten zijn er ferryverbindingen met de omliggende eilanden. Let op dat je altijd je paspoort mee neemt als je naar een ander eiland reist. Een tocht naar Anguilla duurt ongeveer een half uur en de ferry’s vertrekken vanuit Simpson Bay Lagoon tegenover het vliegveld en vanuit de haven van Marigot. Vanuit de havens van Philipsburg en Oyster Pond neem je de ferry naar Saint Barthelemy (St. Barths). Deze overtocht duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. In ongeveer 1,5 uur vaar je ook naar het Nederlandse Saba. Dat kan vanuit de havens van Philipsburg en vanuit Simpson Bay. St. Eustatius is alleen per vliegtuig bereikbaar.
Op heel St. Maarten winkel je belastingvrij. De beste plek om dit te doen is Frontstreet in Philipsburg waar veel bekende merken gevestigd zijn. Openingstijden worden nog wel eens gezien als een richtlijn waar geheel in de Caribische stijl van af geweken kan worden. Het komt ook voor dat winkels in Philipsburg hun openingstijden aanpassen op de momenten dat er cruiseschepen in de haven liggen.
Net als op veel andere toeristische bestemmingen, is het personeel in hotels en restaurants op St. Maarten grotendeels afhankelijk van fooien. Bij veel restaurants en bars wordt al een ‘service charge’ aan de rekening toegevoegd (10 tot 15 procent). Is dit niet het geval of vond je de service erg goed dan kun je een fooi van 10 tot 20% geven. Voor de medewerker die je kamer schoon houdt kun je 1 á 2 dollar per dag achterlaten op de kamer en datzelfde bedrag voldoet ook voor de persoon
Voor St. Maarten gelden er geen verplichte of aanbevolen inentingen. Voor specifieke, persoonlijke situaties kunnen uitzonderingen gelden. Neem daarvoor contact op met de GGD.
Om St. Maarten te bezoeken heb je als houder van een EU-paspoort bij een verblijf korter dan 3 maanden geen visum nodig. Wel moet je paspoort op het moment van terugreizen nog 6 maanden geldig zijn. Tussen het Nederlandse en Franse deel zijn geen grenscontroles, je kunt vrij oversteken.
De meeste hotels, restaurants en bars beschikken over Wifi. Het Nederlandse deel van St. Maarten wordt door providers ingedeeld als niet-Europees dus je mobiele data zijn niet geldig. Het Franse deel behoort echter tot de EU en hier is je databundel dus wel geldig. Voor internationale telefoontjes toets eerst 00 en dan de landcode. Telefoonnummers op het Nederlandse deel starten met 00 1 721 en nummers op het Franse deel met 0 05 90. Deze getallen moet je ook in toetsen om te bellen van het Nederlandse naar het Franse deel en andersom.
Een groot aantal feestdagen op het Nederlandse deel van St. Maarten is gelijk aan Nederland. Naast eerste en tweede kerstdag (op St. Maarten ‘Boxing Day’) en nieuwjaarsdag kent St. Maarten ook nog de volgende publieke feestdagen: Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, de dag van de Grote Carnaval Parade (in april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van de Emancipatie (27 mei, alleen het Franse deel), Hemelvaartsdag, Dag van de Emancipatie (1 juli, alleen het Nederlandse deel), Bastille Day/ Quatorze Juillet (Franse deel), St. Maarten (11 november) en Koninkrijksdag (15 december).
In geval van noodsituaties kun je de volgende nummers bellen:
Op het Nederlandse deel:
911 voor politie
912 voor de ambulance
Op het Franse deel:
17 voor de politie
15 voor de ambulance
Er zijn twee ziekenhuizen op het eiland; het St. Maarten Medical Center vlakbij Philipsburg en het Louis Constant Fleming Hospital in Marigot.